sunnuntai 9. joulukuuta 2012

10. keinoa päästä tavoitteeseeni


1. Pyrin säännölliseen ruokailurytmiin. Tässä mun pitää ehdottomasti vielä skarpata. Pitäisi keskiä kevyitä hyvin mukana kuljettettavia eväitä. Usein ennen treeniä syönkin baanaanin tai kourallisen pähkinöitä. Aamulla jos herään 5min. aikaisemmin ehdin valmistaa ja syödä puuron jne.

2. Lopetan ylimääräisten herkkujen/ruuan mussuttamisen. Mulla on tapana usein syödä ihan vaan tylsyyttäni, tai vaan sen takia että tekee mieli syödä vaikka ei ole nälkä. Jos ostan kotiin jotain herkkua, niin se häviää kyllä alta aikayksikön, eli ei auta kun olla raahaamatta kaupasta herkkuja. Tunnen itseni ja tiedän mitä pienistä lipsumisista seuraa. Mulla jää helposti "putki päälle", ja vakuuttelen itselleni että voin vielä syödä vähän tuota ja vielä tätä ja käydä kaupasta hakemassa vähän lisääkin kun on vauhtiin päästy, joten nyt mun yksinkertaisesti pitää olla vaan tosi tiukkana itselleni. Nyt laihiksella onkin tehnyt mieli taas syödä ihan vaan syömisen ilosta. Havahdun karkintuskissani, mutta tarkemmin ajateltuna, mun iltoihin on vaan kuulunut mässäily, ja enemmän kaipaan herkkujen sijaan ainostaan sitä opittua tapaa.

 3. Urheilen vähintään neljä tuntia viikossa eri lajeja vaihdellen. Välillä kevyempää, välillä kuormittavampaa. Tavoitteena 1h lihaskuntoa kuten pumppi, 2h reipasta sykettä kohottavaa liikuntaa kuten LesMillsit ja 1h lihashuoltoa kuten venyttelyä tai joogaa.

4. Turhat "välipalat pois". Meillä töissä on aika usein kahvipöydällä kaiken maailman kakkuja herkkuja. Harvoin siellä on mitään todella hyvää tarjolla, mistä ei voisi millään kieltäytyä. Iltapäivällä kun usein alkaa olla jo aika kova nälkä, ja mikä onkaan parempi kun pulla tai munkki.. not. Jos alan vähänkään lipsumaan, niin isomman lipsumisen vaara on erittäin todennäköinen.

5. Nukun hyvin. Nukun tosin nyt jo lähes 9 tuntia yössä, ja olen väsynyt silti. Tämä syksyn/talven tulo on selvästi vaikuttanut energiatasoihini.

6. En ainakaan karppaa tai noudata mitään muuta dieettiä. Viimeksi kokeilin Dukanin dieettiä ja enpä elämässäni ole ollut niin väsynyt kuin silloin. Pyrin syömään monipuolisesti, mutta kaikkea kohtuudella.

7. Huonot hiilarit pois. Onhan se pikkusen eriasia saako energiaa täysjyväpastasta tai ruisleivästä kuten esim. vaaleasta leivästä, karkista jne. Joskus olen tehnyt nimittäin näitä valintoja, että skippaan lounaan ja vedän pussin karkkia, ettei ainakaan tule liikaa energiaa..... Olen lisäksi diagnosoinut itselleni ärtyvän suolen oireyhtymän joten on syytäkin kiinnittää huomiota ruokien laatuun ja myös määrään. Mun maha oireilee jos syön liikaa tai myös silloin jos syön liian vähän tai kiireessä. Oikeastaan se oireilee melkein kaikkeen, ruokaan, juomaan, stressiin, jos nukun huonosti jne. Välillä ummettaa ja välillä on vatsa löysällä vaikka söisin lähes samalla tavalla. Välillä vaan koskee vatsaan ilman sen selvempää syytä. Mutta turvotus on kyllä pahin näistä vaivoista. Usein lounaan jälkeen joudunkin olemaan housut auki kun turvottaa niin pahasti. Nyt kun olen syönyt pieniä aterioita, on turvotuskin vähentynyt huomattavasti!

8. Juon vettä enemmän. Nykyään tulee juotua aika vähän, ja havahdun aina janontunteeseen ja muistan sitten vasta juoda.

9. Syön kalsium, d-vitamiini, ja monivitamiinilisää ja testaan probiotteja. Haluan varmistaa tärkeiden ravintoaineiden saantiani. En juo maitoa, joten kalsiumlisä on tarpeen. En myöskään syö lihaa, joten pieni annos rautaa on hyväksi. En saa syötyä 5-6annosta kasviksia/täysjyvätuotteita, joten foolihappoa ei tule tarpeeksi jne. ja probioottien pitäisi auttaa vatsan turvotukseen.

10. Asetan itselleni aikataulun ja tavoitteen. Koen että siten minun on helpompi päästä haluamaani lopputulokseen.

Helpommin sanottu kuin tehty? ;)


Ei kommentteja: